На 29 октомври църквата почита паметта на света преподобномъченица Анастасия Римлянка.Празник

...
На 29 октомври църквата почита паметта на света преподобномъченица Анастасия Римлянка.Празник
Коментари Харесай

Голям празник е! Имен ден имат жените с красивите имена...

На 29 октомври църквата почита паметта на света преподобномъченица Анастасия Римлянка.

Празник имат всички, които носят името Анастасия.

[gallery]3419[/gallery]

Света Анастасия живяла в Рим по времето на император Деций.

В тези години някои християнки решили да изоставен огромния град и изцяло да се посветят на Бога. Затова те се заселили в покрайнините на града и образували първата девическа обител в тези земи. Избрали си за наставница в духовния живот една стара и мъдра жена на име София, която била известна на всички със мощната си религия и огромното си благочестие.

Под нейно управление дамите водили непоколебим живот, отдадени на молитва и труд за своята прехрана, и за подкрепяне на бедните в покрайнината. Постепенно станали един оазис на Христовата обич към отрудените и обременените хора.

Под директното попечителство на София там от дребна се възпитавала и една госпожица на име Анастасия.

На тригодишна възраст тя останала без родители, по тази причина София я прибрала при себе си и станала за нея втора майка. Грижила се за възпитанието и образованието й, като в същото време я научила на християнските истини и евангелските добродетели.

Анастасия пораснала в монашеската общественост на София и правела мощно усещане освен с хубостта и образованието си, само че и с благородния си темперамент. Била кротка, работлива, постоянно молитвено и благоговейно настроена.

Тъкмо в същото време император Деций почнал грубо да преследва християните.

С цел да върне западналия престиж на държавната власт той решил да наложи като наложителни за всички жители езическите култове. Фанатизирани езичници донесли на властта, че в обителта вън от града живее красива госпожица, която вярвала в Разпнатия Христос и не почитала боговете.

Изпратили бойци да я заловят и почнали да я убеждават да се отхвърли от вярата си.

Но тъй като нямали триумф, траяли с разнообразни мъчения, а най-после Анастасия била обезглавена. София и другите дами я погребали с респект.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР